Wat is het eigenlijk?
Een tenniselleboog geeft vaak pijn en stijfheid aan de buitenzijde van de elleboog en regelmatig een stralend gevoel richting de pols en hand.
In veel gevallen begint een tenniselleboog met een irritante en/of zeurende pijn op de buitenzijde van de elleboog maar kan snel verergeren tot een serieus functioneel probleem van de hele arm.
Bijvoorbeeld:
- pijn bij grip houden
- Openen van potten
- Schudden van handen
- Uitwringen van een doekje
- Optillen van een koffiekan of kopje
Triggerpoints komen relatief vaak voor in de elleboog en onderarmspieren. Als fysiotherapeut kom ik vaak in aanraking met gespannen en stijve onderarm spieren. Dit is wellicht wel de oorzaak van ons moderne technische leven achter het beeldscherm.
Waarom Triggerpoints?
Ons lichaam probeert ons tegen alle invloeden te beschermen. Het lichaam wil de schade die is ontstaan helen en vaak schakelt het delen uit rondom beschadigde weefsels.
Triggerpoints spelen een sleutelrol bij het bescherming en verdedigingsmechanisme. Echter, wordt het probleem niet juist benaderd dan kan het leiden tot hardnekkige Triggerpoints. Dit zorgt ervoor dat spieren erg gespannen, stijf en minder efficiënt gaan functioneren.
Bovendien dragen Triggerpoints ook bij aan de verhoogde sensorische input naar ons perifere en centrale zenuwstelsel (sensibilisatie). Wat een effect heeft op de pijngevoeligheid in het lichaam.
Behandeling van Triggerpoints
De behandeling van een tenniselleboog bestaat vaak uit een diepe Triggerpointdruk gevolgd door spierrekken, het insturen van een oefening en eventueel medical taping.
Wanneer Triggerpoints worden behandeld kan er zonodig en indien wenselijk Dry Needling worden toegepast.